Blog

Legfontosabb tudnivalók a bevonatokról

2015.03.06 11:34
Legfontosabb tudnivalók a bevonatokról

Aranyozás, aranyozott, ródiumozott ékszerek. Te is olvastad már ezeket a kifejezéseket különböző ékszerek leírása mellett, igaz? De vajon mit is jelentenek? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat ezekről a bevonatokról.

Mi is az az aranyozás?

Mielőtt kitérnénk rá, beszéljünk néhány szóban magáról az aranyról! Ez a nemesfém, már az emberi történelem kezdete óta ismert sárga színű anyag, amelynek egyik legnagyobb értéke abban rejlik, hogy egyrészt ritka, másrészt nehezen oxidálható. A tiszta arany egy puha fém, ezért könnyen alakítható, nyújtható, egészen vékonyra is, akár 0,0001 mm-es vékonyságig. Csillogása, szépsége megigézi az embereket, ráadásul az arany mindig is a gazdagság, a jólét és az nemesség fokmérője volt, harcoltak is érte sokat.

Az ékszerek aranyozását általában elektrolízissel végzik, ám egy új technológiának, az ionos eljárásnak köszönhetően - amelynek rövidített neve a PVD (Phisical Vapour Deposition) sokkal tartósabb lehet a végeredmény. A bevonat ugyanis egy idő után lekopik az ékszerről, de ezzel a megoldással manapság sokkal tovább lehet szép és kopás mentes az ékszer.

Kinek ajánljuk az aranyozott ékszereket?

Legfőképp azoknak ajánljuk az aranyozott gyűrűket, akik például nem kedvelik a szürkés-ezüst színű titánium, nemesacél vagy volfram anyagokból készült ékszereket, mert inkább az arany színhez vonzódnak. Azoknak is ezt javasoljuk, akik nem tudják, vagy nem szeretnék megfizetni egy tömör aranyból készült gyűrű árát.  

Ródium bevonat

A másik gyakori ékszerbevonat a platinafémek közétartozó ródium, amely teljesen antiallergén. Ezzel az anyaggal az ezüst és a fehérarany ékszereket szokták bevonni, hogy szép, világosabb fehér színt kapjanak. Tekintettel arra, hogy a ródium egy kemény, kopásálló réteget képez a fémen, így a kevésbé igénybe vett ékszertípusokon (mint például egy láncon) elég csak egyszer elvégezni az eljárást.

Fontos, hogy ha, be tudsz tartani néhány ápolási és hordási alapszabályt, akkor hosszú ideig szép és csillogó ékszereid lehetnek. Ha érdekelnek ezek a tanácsok, olvasd el előző blog bejegyzésünket ide kattintva.

Ha pedig további kérdéseid lennének, keress minket bátran e-mailben és segítünk!