Blog

Legendás ékszerek a múltból

2015.04.02 19:11
Legendás ékszerek a múltból

Akad néhány olyan ékszer, amely igazán érdekes történelmi múltra tekint vissza, vagy éppenséggel hátborzongató legenda veszi körül. Most ezekbe nyújtunk egy kis betekintést.

Tutanhamnon kincsei

Bár életében nem volt túl jelentős fáraó az ókori Egyiptomban és mindössze 19 évet élt, a régészeknek és a történészeknek köszönhetően mégis igen komoly hírnévre tett szert. Azaz nem is nekik, hanem a feltárt sírjában talált csodálatos kincseknek és ékszereknek köszönhetően. Így talán a régmúlt leghíresebb ékszerei hozzá köthetőek, amelyek Howard Carter brit régész jóvoltából kerültek elő 1922-ben. Érdekesség, hogy ezt a sírt a sírrablók valamiért elkerülték, így ma is megcsodálhatjuk híres kincseit, például a színarany halotti maszkját is, mely Tutanhamnon szimbólumává vált.

Hope gyémánt

Kevés olyan „hírhedt” ékszer van a világon, mint a Hope, mivel rejtélyes halálesetek, családi tragédiák sorozata övezi a kő életét, ettől pedig igencsak hátborzongató legendakör épült köré. A több mint kilenc grammot nyomó, 45,52 karátos, 100 ezer dollárt érő mélykék ritkaság négyszáz éves története során szinte kivétel nélkül balszerencsét hozott aktuális tulajdonosai fejére. Bár az emberi fantázia határtalan, és szereti sötétre színezni a misztikus történeteket, a Hope legendáit hiteles beszámolók és konkrét tények is megerősítették. A csiszolatlanul még 112 karátos követ egy indiai bányában bányászták, majd Sita hindu istenség szobrának homlokára került díszítőelemként. A legenda szerint egy pap lovasította meg a követ, amiért végül halálra kínozták. Ő volt a kő „első áldozata”. 

A gyémánt ezt követően volt többek között a XIV. Lajos, a Napkirály tulajdonában is. A kő egy gyémántkereskedőn keresztül került a király birtokába, akit egy későbbi indiai útján széttépte egy vadkutyafalka. A Hope közben többször is tulajdonost cserélt, bekerült az Aranygyapjas rend ékszerei közé is, ahol a Francia kék nevet adták neki. A sorscsapásoknak itt még mindig nincs vége, ugyanis a drágakő XVI. Lajos kezére került, akit Marie Antoinette-tel egyetemben guillotine által végeztek ki. A gyémánt egy időre eltűnt, nyomát vesztették, ám 1830 körül Londonban újra feltűnt. Ekkor került Henry Hope bankár (a későbbi névadója) tulajdonába. Az átok sokáig nem tizedelt, és a végül is úgy kerül ki a dinasztia birtokából, hogy az egyik családtag kártyaszenvedélye miatt kénytelenek voltak eladni.

Cartier, a híres párizsi ékszerész tulajdonát is megjárta a hírhedt drágakő, aki egy McLean nevű médiamágnásnak adta el gyémántot. Mivel mindenki számára ismert volt a Hope előélete, a szerződés záradékában kikötötték, hogy amennyiben fél éven belül bármilyen balszerencse érné a családot a kereskedő köteles visszavásárolni a kék követ. Fél évvel később tragédiák sora következett be, McLean fia ugyanis autóbalesetben vesztette életét, lánya öngyilkos lett, a felesége egy szélütés után teljesen magatehetetlenné vált, ő maga pedig megőrült. Az utolsó tulajdonosa Arisztotelés Onasszisz volt, majd végül washingtoni Smithsonian Intézet múzeumába került.