Blog

Az eljegyzési gyűrű és kísérőgyűrű

2015.03.18 13:15
Az eljegyzési gyűrű és kísérőgyűrű

Az eljegyzési és kísérő gyűrűt gyakran használják manapság egymás szinonimájaként, pedig alapvetően nem kellene egy kalap alá venni őket. Megjelenésüket tekintve nem nagyon lehet köztük különbséget tenni, hiszen általában mindkét ékszer hasonlóan néz ki.

Nézzük, milyen hagyományai vannak hazánkban

Mielőtt megpróbálnánk megvilágítani e két ékszertípus közötti különbséget, néhány sor erejéig érdemes megnézni, hogy milyen hagyományai vannak itthon az eljegyzési gyűrűknek. Magyarországon nagyjából a 19. században kezdett elterjedni a szokás, amikor is a férfiak szerelmük jeléül adták a hölgyeknek e nemes ékszert. Abban az időben azonban nem volt ritka, hogy egy nő több ilyen gyűrűt is kapott az esetleges kérőktől, ugyanis akkor nem jelentettek ezek a darabok olyan elkötelezettséget, mint manapság. Tehát ez az ékszer még nem azt a fajta eljegyzési gyűrű szerepet töltötte be, mint napjainkban. Idővel azonban ez a hagyomány is változott és szép lassan kialakult a ma ismert leánykérési „procedúra”.

De mégis mi a különbség a kettő között?

Alapvetően az időpont, ha nagyon le szeretnénk egyszerűsíteni a dolgot. Vegyük például azt az eshetőséget, hogy amikor megkérted a kedvesed kezét és kis köves gyűrűvel tetted mindezt, akkor azt eljegyzési gyűrűnek nevezzük, ám, ha úgy alakult, hogy rögtön karikagyűrűt húztál a párod ujjára leánykéréskor, akkor a kis köves gyűrű kísérőgyűrűként funkcionál.

Mi úgy gondoltuk, hogy e két ékszerkategóriát érdemes külön szedni, mert azoknak szeretnénk kedvező áru kísérőgyűrűket nyújtani a karikagyűrű mellé, akik nem vásároltak, vagy nem kaptak külön eljegyzési gyűrűt leánykéréskor.

Így, ha még csak most tervezed, hogy megkéred szerelmed kezét, akkor böngéssz szebbnél-szebb eljegyzési gyűrűink között, ha azonban már közeledik a házasságkötés dátuma és meg szeretnéd lepni kedvesed még egy szép darabbal, akkor válassz egy kísérőgyűrűt a Martha Meisels webshopjában.