Blog

Egy kis karikagyűrű történelem

2015.03.10 22:51
Egy kis karikagyűrű történelem

Gondoltad volna, hogy a két ember összetartozásának legismertebb és legelterjedtebb szimbóluma, a karikagyűrű eredete Krisztus előtt 3000 környékére, az egyiptomi birodalomig nyúlik vissza? Pedig így van. Az akkori fáraó adott ugyanis először karikát formázó gyűrűt kedvesének. Az ok egyszerű volt.

Gondoltad volna, hogy a két ember összetartozásának legismertebb és legelterjedtebb szimbóluma, a karikagyűrű eredete Krisztus előtt 3000 környékére, az egyiptomi birodalomig nyúlik vissza?

Pedig így van. Az akkori fáraó adott ugyanis először karikát formázó gyűrűt kedvesének. Az ok egyszerű volt. Az egyiptomi hieroglifákban a kör az örökkévalóságot szimbolizálta. Ismerős, ugye? A bal kéz gyűrűsujján hordták, mivel akkoriban úgy tartották, annak az ujjnak a vénája közvetlenül a szívhez vezet. Hódító útjára Nagy Sándor egyiptomi hódításai révén indult, hiszen általa jutott el a gyűrű viselése az antik kor másik nagy hatalmába, Rómába.

Miből készültek az első jegygyűrűk?

Ma már akár döbbenetesnek is hangozhat, de az első karikagyűrűk kenderből (sőt a világ más részén például a keltáknál hajból) készültek, ám mivel ezt évente kellett cserélni, később bőrből, majd csontból kezdték készíteni ezeket az ékszereket.
Bár a jegygyűrű a házasság intézményében egymásnak hűséget fogadó nő és férfi örök szerelmét szimbolizálja, Rómában más volt a helyzet. Ott ugyanis vasból készültek az első gyűrűk, és semmilyen romantikus gondolatot nem közvetítettek, hiszen nem a szerelemre, hanem a birtoklásra utaltak. Azaz egyfajta jogi egyezményt szimbolizált, a feleség ezzel a férj tulajdonává vált.

Amikor az arany színre lépett

Mivel egy idő után kiderült, hogy a vas berozsdásodik, a III. században szép lassan ezüstből, illetve aranyból kezdtek el karikagyűrűket készíteni. Ekkor azonban már a funkcionalitásán túl felfedezték az esztétikai jelentőségét is.

A jegygyűrűk viselete a középkorban vált igazán elterjedté a világon. Sokáig a legtöbb országban csak a menyasszony, illetve a feleség viselt gyűrűt. Majd a XIII. században a keresztény egyházi szertartás rituáléjába is belefoglalták, és nagyjából ekkortól hord karikagyűrűt a házaspár mindkét tagja.

Zárszóként érdemes megemlíteni azonban még néhány érdekességet: például az ortodox keresztények, és a kelet-európaiak (kivéve a románok) a jobb kezükön hordják a gyűrűt. Míg például a zsidó nők a bal kezükön annak ellenére, hogy az esküvői ceremónia alatt a jobb kezükre kerül.