Blog

Népszerű drágakő csiszolási technikák és formák

2015.04.07 18:58
Népszerű drágakő csiszolási technikák és formák

Nem is gondolnánk, hogy mekkora jelentősége lehet annak, hogy egy drágakövet miképpen munkálnak meg, pedig a csiszolás és a fényezés a gyémánt természetes szépségének érvényre juttatásában játszik fontos szerepet. 

Érdemes megjegyezni, hogy általánosságban igen nagy különbség van már az európai valamint a keleti csiszolási módok között is, mert míg az előbbi esetben a szépség van előtérben, amely által a kő sokat veszít a súlyából, addig az utóbbi esetben arra törekednek a szakemberek, hogy minél kevesebbet veszítsen a gyémánt a súlyából.

A két leggyakrabban alkalmazott csiszolási technika alapján vagy egy egybefüggő íves felületet alakítanak ki a köveken, az ún. cabochon-t vagy pedig síklapokkal ún. fazettákkal látják el őket. A gyémánt esetében csak ez utóbbi valósítható meg, amelynek célja, hogy a ráeső fényt több irányba, illetve a drágakő belsejébe vezessék. Ezzel a technikával egyébként könnyen eltűntethetők az apróbb hibák is, amelynek köszönhetően a megmunkálást követően a gyémánt tisztább lesz, mint csiszolás előtt.


A teljesség igénye nélkül azonban vegyünk górcső alá néhány népszerű csiszolási formát is.

- Briliáns (kerek): A kerek briliáns a leggyakoribb gyémántforma, ezért általában a legdrágább. Kerek briliánsok teszik ki az eljegyzési gyűrűkben található gyémántok túlnyomó részét. Ezek a kövek szintén népszerűek fülbevalóként vagy medálokban.

- Smaragdcsiszolás (csapott sarkú téglalap): A smaragdcsiszolást nem briliánscsiszolásnak, hanem lépcsős csiszolásúnak hívják, ami azt jelenti, hogy fazettasorokkal rendelkezik. A smaragdcsiszolt kövek olyan klasszikus szépséget és eleganciát nyújtanak, amelyet nem találunk más csiszolási formáknál. Mivel azonban az ezzel a csiszolással készült kő finom megjelenését tekintve a briliánscsiszolásnál kevésbé csillog, így a fényvisszaverés és fénytörés miatt méltatlanul alábecsülik.

- Princess (négyzet): A princess-csiszolást 1980-ban fejlesztette ki a Los Angeles-i Ambar Company két csiszolója, Betzalel Ambar és Israel Itzkowitz. Amikor a princess-csiszolást kitalálták, az új alakot avantgardnak tartották, azonban manapság az egyik legnépszerűbb gyémántalakok egyike. A princess egy briliáns-stílusú alak éles, csúcsozott, vágatlan sarkokkal. Megjelenése általában inkább négyszögletes, mint téglalap.

Marquise (hegyes ovális): A Marquise briliáns arról a legendáról kapta nevét, amely szerint egyszer XIV. Lajos,a Napkirály olyan követ szeretett volna kapni, amely Pompadour márkinő szájára hasonlított.

Tekintettel arra, hogy még nagyon sok féle csiszolási forma létezik, ráadásul rendkívül érdekesek is, így vélhetően erre a témára majd egy későbbi bejegyzésünkben is visszatérünk.