Blog

Ékszerkiállítások közel s távol…

2015.03.20 10:00
Ékszerkiállítások közel s távol…

Te is szívesen sétálnál körbe egy kiállításon, ahol kortárs iparművészek szebbnél-szebb ékszereit csodálhatnád meg? Mi mindenképp, de sajnos hazánkban erre nem sűrűn van lehetőség. Bécsben viszont igen!

Irány Bécs!

Ha itthon nem is, de a szomszédos ország fővárosába látogatva lehetőségünk nyílhat arra, hogy egy kicsit jobban megismerjük az elmúlt évek ékszerstílus-jegyeit. Január vége óta tekinthető meg a bécsi Iparművészeti Múzeumban a Kortárs nemzetközi ékszerkiállítás. Ráadásul, ha ez még nem volna elég, egyszerre két tárlatot is megtekinthetünk. Egyrészt Heidi és Karl Bollmann gyűjteményét nézhetjük meg közelebbről, a kortárs ékszerművészet mintegy 450 alkotásán keresztül, amelynek keretén belül új-zélandi, ausztrál, kínai, sőt még vietnámi ékszerkülönlegességekkel is találkozhatunk. Külön érdekesség még, hogy a gyűjtemény 40 évnyi stílusjegyet mutat be.

Másrészt Fritz Maierhofer nemzetközileg elismert osztrák ékszerművész életművét ismerhetjük meg, mintegy 200 ékszerén és szobrán keresztül. A Bécsben lévő kiállítást március 29-ig lehet megtekinteni, keddenként és szombatonként a gyűjtő Karl Bollmann, a kiállítás kurátora, Elisabeth Schmuttermeier valamint Fritz Maierhofer által vezetett tárlatvezetéseken.

Titanic másképp…

Ha jobban érdekelnek a különlegességek, akkor egy kicsit távolabbra, azaz az Egyesült Államokba kell utaznod, ahol Atlanta után, idén Orlandóban és Las Vegasban is kiállítják az immár több, mint száz éve elsüllyedt Titanic roncsai közül kiemelt ékszereket. Ezek a darabok nemcsak azért érdekesek, mert az egykori luxushajó utasaié voltak, hanem azért is, mert egészen 1987-ig a tenger mélyén hevertek, egy bőrtáskában. A legenda szerint egészen a katasztrófáig egy széfben voltak az ékszerek. Ám az ott elhelyezett értékekért felelős alkalmazott a baj bekövetkeztekor kivette őket onnan, hogy a mentést követően odaadhassa a tulajdonosoknak. Ez azonban nem sikerült, a táska tengerfenéken végezte és majd egy évszázadik ott is pihent.

Sajnos ma még ahhoz, hogy ilyen programokon részt vehessünk, sokat kell utaznunk, de reméljük, hogy ez mielőbb megváltozik és itthon is nyílnak majd hasonló tárlatok.