Blog

Kő - kisokos

2015.02.19 19:13
Kő - kisokos

Cirkónia, gyémánt, Swarovski, strassz? Csillogóak, szépek és kövek. No, de mégis mi a különbség köztük? Hogy megtudd, segítünk.

A gyémánt

Talán senkinek nem mondunk vele újat, de a felsorolt kövek közül a legdrágább. Bár azt ne gondold, hogy elérhetetlen, ugyanis ezeket a drágaköveket különböző szempontok szerint kategorizálják. Így egy kvázi alacsonyabb osztályba tartozó gyémánt is viszonylag megfizethető áron beszerezhető.
De nézzük melyek a legfontosabb információk erről a páratlan szépségű kőről.

A gyémánt szénatomokból áll, a természetben előforduló ásványok között a legkeményebb. A drágakövet körbelengő misztérium azonban nem a bányában kezdődik, ugyanis nyers formában, nem lehet használni. Szépségét, fényét és csodás színjátékát csiszolással érik el. Talán nem is gondoltad volna, hogy a gyémántcsiszoló a világ egyik legtitkosabb, legprecízebb, ugyanakkor művészi szintű foglalkozása, igaz? Pedig az! A dollár milliókat érő gyémántok ugyanis ezeknek a mestereknek a keze munkáját dicsérik, akik hónapokon keresztül tartó kemény munkával készítik el a majd később jórészt ékszerekbe kerülő szépségeket.

A cirkónia

Avatatlan szem talán nem is biztos, hogy észreveszi a különbséget a gyémánt és a cirkónia között. Pedig óriási, ha már csak az árát nézzük is! Az a cirkóniumból előállított szintetikus drágakő rendkívül elterjedt, hiszen megszólalásig hasonlít a drágakőre, amely annak is köszönhető, hogy ugyanazokat a csiszolási formákat alkalmazzák, mit a gyémánt esetében. A Marta Meisels Jewelry gyűrűi között is számtalan cirkóniával díszített darabot találhatsz, amelyek egytől-egyig kiváló minőségűek.

Swarovski kristály

Manapság az egyik legkelendőbb kövek közé tartoznak a világszerte közismert Swarovski kristályok. Az osztrák D. Swarovski & Co., 1859 óta készít kiváló minőségű, gyönyörű, változatos, valamint tartós kristályokat, amelyek származási helye Ausztria. A Swarovski-k kristályüvegből készülnek, amelyeket titkos eljárással működő kristályvágó gépeken vágnak mérnöki pontossággal olyan formákra, amelyek a páratlan csillogást adják.

Strasszkövek

Bár a strasszkövek ólomkristályból és üvegből készülnek, a legszebb és a legjobb minőségűeket csiszolt ólomkristályból állítják elő, míg az olcsóbbakat olvasztott üvegből. Nyilvánvaló, hogy a két előállítási mód között nagy a különbség, de még nagyobb a végeredményt illetően. A csiszolt ólomkristály ugyanis úgy csillog, akár egy drágakő, míg az olvasztott üvegből készült sokkal haloványabban. Éppen ezért az előbbieket drágább divatékszerekbe, utóbbiakat pedig egyszerűbb bizsuékszerekbe használják.

Ha megnézed a kínálatunkat, látni fogod, hogy számunkra mennyire fontos a minőség és persze a csillogás, így a Marta Meisels kollekcióiban mi is a cirkónia köveket és a Swarovski kristályokat részesítjük előnyben.

A fent emlegetett kövekről hosszasan lehetne még értekezni, így akár az is elképzelhető, hogy későbbi bejegyzéseinkben még visszatérünk rájuk, akár külön-külön is.